De magie van zwart

7-10-2019: Johan Knuvers (rechts) begint in vorm te raken. Hij gaf met zwart Dick van Leeuwen geen kans.

7-10-2019: David Bruggeman (links) liet eveneens de zwarte stukken schitteren tegen Leon ter Beek.

Maandag 7-10-2019: Vraag Stan Heijmans, David Bruggeman, Johan Knuvers en Paul Willemen, hoe ze het klaar speelden om met zwart de volle winst binnen te slepen en je zult wel vier verschillende antwoorden krijgen.  Het gaat immers het begrip van de schaakmens te boven. Grootmeesters winnen toernooien door met wit te winnen en met zwart zo weinig mogelijk te verliezen. Maar ook zij hebben soms te maken met het mysterie van de zwarte kunst, die de energie van de witte aanvalskracht op een gegeven moment laat omslaan in haar tegendeel. Deze magische kentering is één van de bekoorlijkheden van het schaakspel.
Ons keizersysteem is niet alleen een intelligent systeem maar ook heel gevoelig. Het koestert duidelijk een warme sympathie voor de zwartspeler. Voorbeeldje: Marc Smits verliest met zwart maar mag in de top-5 blijven zitten, terwijl Hans van Eijk die met wit verliest, vanaf plaats twee de top-5 uit duikelt.
Stan Heijmans blijft maar winnen. Dat is hem van harte gegund maar voor een tintelende spanning in onze competitie mag daar wel eens een eind aan komen. De komende tegenstanders van Stan, waarschijnlijk Luc Seuter, David Bruggeman, Wilbert van Eijk en Johan Knuvers, moeten van hun acht vuisten maar eens één ontzagwekkende vuist maken, die Stan vol kan raken. (Sorry Stan; hopelijk doet het niet veel pijn). Ze moeten dan wel in vorm blijven met mooie winstpartijen maar vooral hun schaakintelligentie
opstapelen tot een soort van Alpha-Zero-denkhoofd, dat ze met een gezamenlijke ijzeren strategie inzetten om het hoofd van Stan te raken, 
niet met een kopstoot maar met een solide winstpartij. Eén keer met wit en één keer met zwart zou al heel mooi zijn.
Vooruit Luc, jij zal de volgende week wel de uitdager van Stan zijn. Weet wat je te doen staat.

7-10-2019: Peter Zijderveld (rechts) was verrassend succesvol, door Raymond Smulders, speler van het 1e team, te verslaan.

7-10-2019: Paul Willemen (rechts) toonde overtuigend aan, dat hij met zwart een hypnotiserende magiër is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *