De Vughtse Toren 1 – Kentering 1: een half punt tekort

Door David

Zaterdag speelde het eerste team in Vught de tweede ronde KNSB. Niet in de gebruikelijke locatie De Elzenburg maar in de naastgelegen basisschool De Avonturier. Vanwege de voorbereidingen van de 11e van de 11e in De Elzenburg, moest Vughtse Toren 1 uitwijken. Heb je voor carnavaleske gekkigheid een week voorbereidingstijd nodig? En daarmee stopte het avontuur niet: ook in de school moesten we tegen het einde van de wedstrijd, in de fase van tijdnood en spannende stellingen, verhuizen naar een ander lokaal omdat een blaaskapel in een aanpalend lokaal ging oefenen. Ook vast voor de 11e van de 11e. En maakte het uit? Nee, natuurlijk niet. De gastheren waren verontschuldigend en erg vriendelijk en de hinder was voor iedereen dezelfde. Misschien was het zelfs in ons voordeel: organisatorische creativiteit en enig improviseren kunnen wij als de beste, toch?

Had die creatieve vaardigheid me op het bord ook maar bijgestaan op het beslissende moment… Na een boeiende partij tegen Evelina Getmanchuk op bord 2 was op zet 40 een dynamische, min of meer gelijke stelling ontstaan. Dat mag een wonderlijke inschatting zijn met een kwaliteit achter, maar mijn paard had een prachtig wit veld en de open positie van de koningen was voor beide partijen even gevaarlijk.

Onderstaand de stelling na zet 41. Df3

Op de 45e zet (zet 5 in de gepresenteerde stelling), na Tg1??, kan zwart dus met een combinatie in een zeer voordelige stelling belanden.
Wie ziet hoe?

Een mooie partij, die helaas ontsierd werd door onnauwkeurigheden in de slotfase. En, ook daardoor, helaas een half punt tekort. Het laat als altijd het knagende gevoel dat er echt meer in had gezeten dan een nipt verlies:

 

2 reacties op “De Vughtse Toren 1 – Kentering 1: een half punt tekort

    • Ja, dat is de zet.
      45. .., Pf2+ 46. Dxf2, Dxh3+ 47. Dh2, Lxf3+ 48. Tg2, Lxg2+ (mag niet genomen worden, qua materiaal is het nu gelijk) 49. Kg1, Dxh2+ 50. Kxh2. Zwart wint bij zorgvuldig spel door de toren naar b3 te brengen en de promotiedreiging kost wit uiteindelijk materiaal. Maar of ik dat allemaal gezien zou hebben. Remise was in ieder geval minimaal binnen geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *