Avondcompetitie

Checkmate A – De Kentering A: 3½-½. De Vughtse Toren A – De Kentering B: 1½-2½.

26-10-2019: Het B-team van De Kentering heeft in Vught tegen het A-team van de Vughtse Toren uitermate goed gepresteerd door met de overwinning in de koffer terug te keren. Pieter Roos en Marc Smits wonnen allebei hun partij en Peter Zijderveld behaalde een remise, waarmee de Rosmalense victorie een feit was. Hans Kranenbarg verloor van de heer G.C.G.M. van der Cruysen maar die meneer had niet alleen meer voornamen dan Hans maar ook een kleine 300 ratingpunten meer.
Het A-team leed een zware nederlaag tegen een hele sterke tegenstander. Toch slaagde Luigi de Mas erin een half punt te scoren tegen een opponent met 242 ratingpunten meer. Proficiat Luigi.
Luigi is over zichzelf minder tevreden dan ik over hem ben. Lees maar eens zijn kritische commentaar dat hieronder volgt.
Verslag Checkmate A – Kentering A.
Vrijdagavond  25 oktober de uitwedstrijd helemaal in Weert. Dat was tot daar aan toe maar er reden nog kolonnes boerentractoren op de A2, dus we kwamen ruim een kwartier te laat ook. We waren gewaarschuwd dat Checkmate A een aanzienlijk hogere rating heeft dan wij, maar daar was bij ontvangst niets van te merken.   Mijn ervaring is dat hoe hoger de rating hoe ongezelliger de persoon, individuele uitzonderingen  daargelaten, maar deze gastheren waren allervriendelijkst. Dat moeten ze ook wel, ontdekte ik later, want de hele club bestaat uit niet meer dan 5 personen. Maar die waren dan ook allen aanwezig, hetgeen de motivatie illustreert.  Als je het met zijn vijven ook nog niet plezierig kunt maken dan is het wel heel droevig.
Wat betreft de ontmoeting zelf ben ik teleurgesteld, want we hadden zeker gelijk kunnen spelen en zelfs winnen.
Om te beginnen hadden alle tegenstanders kennelijk afgesproken dat ze ons zoveel mogelijk bedenktijd cadeau zouden geven.  Dat liep bij mij op tot 30 minuten op zet 15  en op de andere klokken was het niet veel minder. Maar dat mocht niet baten.
Stan aan het eerste bord gaf pardoes een stuk weg. Dat hem dat overkomt is zeer ongebruikelijk heb ik mij laten vertellen.
David aan het tweede bouwde, in samenwerking met zijn tegenstander, een zo ingewikkeld mogelijke stelling op en verloor. Veel te ingewikkeld voor mij.
Luc stond gruwelijk gewonnen  en in tijd voor. Ik hoefde er verder geen aandacht aan te beschouwen want tegen die tijd stond ik ook gewonnen.
Hoe hij toch verloor is een mysterie. Terugrijdend heb ik uit piëteit met hem over van alles en nog wat gepraat behalve uiteraard over deze partij. Ik vermoed dat hier het mentale syndroom toegeslagen heeft, dat bepaalt, dat een speler die het beste staat in de tijdnood van zijn tegenstander de fouten maakt.  
Ikzelf aan het vierde bord kwam met zwart in een type stelling waar ik inmiddels wat meer ervaring mee heb. Zonder al te veel te hoeven nadenken weet ik in ieder geval wat ik niet moet spelen. Niettemin bouwde wit, conform aan zijn ruim 200 punten hogere rating,  een koningsaanval op. Aangezien ik dat deze keer niet te licht opnam kon ik het gevaar tijdig  smoren en kon de koningsaanval overnemen. Die was winnend. Wit moest zelfs paarden op h1 en b1 stallen om niet direct te worden mat gezet maar kon niet voorkomen dat ik een vette  kwaliteit veroverde met behoud van aanval. Om het simpel te houden ruilde ik die kwaliteit af voor een toreneindspel met twee verbonden vrijpionnen meer.  Maar toen deed wit een wanhoopspoging met zijn overgebleven paard en toren. Ik zag opeens spoken in de vorm van een  matnet waar mijn koning niet aan zou kunnen ontkomen, en op dat moment bood hij heel slim remise aan. Een paar minuten later zag ik dat het matnet onzin was en inderdaad, de vrijpionnen konden volgens plan naar de overkant marcheren.
Maar de remise maakte toen niet uit want het punt van Luc was een nul.
Vandaar dat ik niet alleen knorrig ben over de prestatie van het team als geheel, maar zeker ook van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *