7e ronde zomerschaak

16-8-2021: Strijd tot op het bot tussen Joop Bongers (links), de winnaar van het dagklassement van de 7e ronde, en Ton Snoeren, leider in de algemene rangschikking.

Maandag 16-8-2021: Oud-lid Ton van der Paauw had zich voor de 7e ronde aangemeld. Hij wilde de opwinding van het schaakvermaak weer eens meemaken. Hij zag er strijdlustig energiek uit, zo’n beetje als de Ivanchuk uit zijn beste jaren, alleen had Ton al jaren lang zijn schaakvaardigheid verwaarloosd, zodat hij niet verder kwam dan 4 potjes schaakplezier met 0 punten, maar dat is voor de ware schaakliefhebber ook voldoende.
Ook Johan Knuvers was weer opgedoken. Hij kon nog teren op zijn schaakpotenties van vóór de coronavakantie maar die waren inmiddels te zwak geworden voor een verbluffende score. Hij sprokkelde nog wel wat punten bij elkaar en snoof uiteraard met genoegen de oude melange van strijd en ontspanning op.
Intussen is het toernooi zijn ontknoping nabij. Hieronder staat de top-5 van het algemeen klassement na de 7e ronde. Wedstrijdcommissaris David heeft daarbij van elke deelnemer al één van de twee slechtste ronden weg gestreept.

1. Ton Snoeren 50 punten
2. David Bruggeman 49 punten
3. Henk van der Wijst 48 punten
4. Joep Peeters 44 punten
5. Luc Seuter 39 punten

Nog één ronde. De spanning stijgt sommigen snijdend door het lijf. De verschillen zijn klein, tussen de top-3 zelfs minimaal. Toch wil ik me aan een voorzichtige voorspelling van de afloop wagen.
Hamvraag: Wie gaat dit toernooi winnen?
Allereerst: De winnaar van de 7e ronde, Joop Bongers, en Luc Seuter, de nummer 5, zeker niet. Hun achterstand is te groot en hun spel te wisselvallig.
Vervolgens: De nummer 4, Joep Peeters, is het toernooi met twee nullen zwak begonnen maar is enorm gegroeid in het verdere verloop van de strijd. Zijn indrukwekkende eindsprint, zeg maar à la wielrenner Fabio Jakobsen, heeft hij echter te laat ingezet om winnaar te kunnen worden.
Tenslotte: Wie van de top-drie? 
Henk van der Wijst, de nummer 3? Ton Snoeren, de nummer 1? Nee nee, geen van die twee. Ze zijn over hun hoogtepunt van de 4e en 5e ronde heen en scoren momenteel middelmatig. Met zo’n score word je echt geen kampioen.
Blijft over: David Bruggeman, de nummer 2. Toen Ton en Henk hun indrukwekkende successen boekten, zeulde David door beemd en bos met een dikke vakantierugzak op de schouders, nog verzwaard door de twee nullen van de 4e en 5e ronde. Maar intussen is hij in topvorm gekomen. Proficiat David, zou ik bijna durven zeggen.
Maar nee, natuurlijk nee, de laatste ronde moet nog gespeeld worden en die kan voor ieder zijn beste of zijn slechtste ronde worden.
Nog even geduld  allemaal tot maandag 23 augustus.

16-8-2021: Volop strijd en ……..

16-8-2021: ………  vermaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *