50 jaar jong

21 mei 2022: Bianca is vol listen en spelgenot bezig met de heren schakers. Feestcommissielid Luigi de Mas, die helaas niet mee kon schaken, ziet toe, of dit alles past in de plannen van de feestcommissie. (Foto Ton Snoeren)

Zaterdag 21 mei 2022: GROOT FEEST BIJ DE KENTERING.
Om 13.00 uur al loopt secretaris David Bruggeman zich het voorbereidingsvuur uit de sloffen, om de simultaanschaaktafels tijdig te voorzien van alles wat een schaaktafel maar kan verlangen: borden en mooie stukken, want om 13.30 uur zullen de feestelingen binnen stromen en om 14:00 uur moeten de schaakhersenen op volle toeren draaien.
Even later verschijnt feestcommissielid Hans Kranenbarg met een torenhoge stapel dozen met gebak. “Meer dan tien verschillende soorten gebakjes”, vertelt hij, “een vuurproef voor de deelnemers, want schaken is goede keuzes maken”.


Langzamerhand druppelen de schaakgenoten binnen en ook voorzitter Peter Zijderveld verschijnt met eregast Bianca De Jong-Muhren, die de schaaksimultaan zal gaan geven. Peter verwelkomt de ‘grande dame’ van de KNSB met respect voor haar spraakmakende schaakverrichtingen in binnen- en buitenland en begroet haar bovendien enthousiast als oud-lid van ‘De Kentering’.
Bianca is namelijk als negenjarig meisje in 1995 lid geworden en is dat vijf jaar lang gebleven, totdat de heren schakers dusdanig sidderden en steunden bij het idee tegen haar te moeten opboksen, dat muren en plafonds scheuren gingen vertonen. Dus vertrok Bianca naar hoger sferen en dat ging snel heel hoog. Uiteindelijk gaat alles voorbij en zo is zij in de zetel beland, waar ze al een jaar lang haar schaakstimulerend werk kan doen.
Peter staat ook even stil bij de treurige omstandigheid van de afwezigheid van feestcommissielid Martien Veekens wegens een ernstige aandoening. Hij nodigt ieder schaaklid uit om een prentbriefkaart te ondertekenen ter bemoediging en troost voor Martien.
Een jaar geleden, op de ALV, was Martien al één en al geestdrift over zijn idee, om Bianca, die toen net voorzitter van de Schaakbond was geworden, te betrekken bij dit jubileum. Dank aan Martien voor zijn vurige bemoeienissen.
Na een korte reactie van Bianca op de lovende en ernstige woorden van Peter start ze met de simultaan. Die verloopt zowel bij Bianca als bij de deelnemers opvallend feestelijk, ontspannen en gezellig. De noodzakelijke schaakstilte wordt regelmatig onderbroken door gelach om een grappige opmerking. Alles gaat er zowel serieus als losjes aan toe, een typerend kenmerk van mensen die niet schaken om een ander te verslaan maar vooral bezig zijn met genieten van dit onaards schone spel.
Als de ouders van Bianca met dochter Melissa en vier van hun kleinkinderen ten tonele verschijnen, (natuurlijk horen zij er ook bij, een gekoesterde traditie in de familie), neemt Bianca vanzelfsprekend alle tijd voor een knuffeltje hier en een gefluisterde toelichting daar.
Verschillende schakers slagen er inmiddels in, om Bianca een remise te ontfutselen, maar hoeveel er dat precies zijn, niemand die het weet of zich daar druk over maakt. Het is tekenend voor de schaaksfeer in de zaal van D’n Beer. Iedereen voelt zich op de eerste plaats gegrepen door het proces van een plezierig tijdverdrijf en maalt niet al te zeer om behaalde resultaten. Overigens zorgt Bianca er wel voor, om geen enkele partij te verliezen.
Bedankt Bianca voor de voorbeeldige uitvoering van deze simultaan. We zijn er allemaal blij van geworden en jij ook, denk ik.
Na afloop van dit schaakevenement werd de vijftigjarige getrakteerd op een feestelijk diner, waar ik helaas niet bij aanwezig kon zijn. Dat zal wel een tweede hoogtepunt van de dag geworden zijn.

 

Hieronder staat een fotoreportage van de deelnemers aan de simultaan. 
(Met dank aan fotograaf David Bruggeman)

1 reactie op “50 jaar jong

  1. Een beetje te laat, maar ik wil jullie feliciteren voor de mooie feest.
    Ik heb dar de beste tijd gehad in Nederland !
    Ik wens voor iedereen nog vele mooie jaren en grote schaakplezier
    Groeten
    Sandor Borbely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *