Verheugend maar geflatteerd

Door Luigi de Mas

SMB 2 – De Kentering 1: 3 – 5

Zaterdag 27 nov.  hebben we op de valreep in Nijmegen kunnen spelen tegen SMB 2. Altijd lastig die uitwedstrijd, hoewel dat niet ligt aan het prima wijkcentrum, inclusief makkelijk en gratis parkeren  en de alleraardigste en gezellige  tegenstanders. De wedstrijd werd  onder  coronaregels  gehouden met mondkapjes, afstand houden en QR-code check.  En niet met 4 mensen in een auto.  Na deze match is het weer finito met clubschaken, ook op de clubavond. Ik vermoed heel sterk dat de lock down wel langer dan 3 weken zal duren. Maar er is de match Carlsen vs Nepo dus helemaal droog staan we niet.,

Gelukkig kunnen we tijdens de lock down herinnering koesteren aan onze eerste overwinning in drie ronden.  Die is 3 – 5.  Deze eindstand lijkt mij overigens geflatteerd, zoals de vorige twee nederlagen tegen geflatteerd waren. Hoe zeg je dat?

De remise van Leon, de overwinningen van Hans v. E en de nederlaag van Tom waren logische voortvloeisels uit de stellingen. Dit althans voor zover ik dat kon beoordelen, want ik had al mijn  aandacht nodig bij mijn eigen problemen.

David had een eindspel van toren en paard tegen toren plus twee pionnen. Op papier zou dat gewonnen moeten zijn, maar een van die pionnen,  ondersteund door de koning, rukte steeds vervelender richting promotieveld en David moest zelfs oppassen niet in een matnet te raken. Na torenruil had David nog steeds dat paard over, maar daar valt dan weinig mee te doen als je tegenstander je laatste pionnetje bemachtigt.

Bij Johan zag het eindspel er somber uit hoewel beide spelers 4 pionnen hadden en toren en loper van dezelfde kleur.  Johans stukken konden niet goed samenwerken terwijl de tegenstander een dodelijke loper + toren batterij had tegen de achtergebleven pionnen en tegen de koning.  Maar door een gedurfde koningsmars  pal tegen het gevaar in, zat er voor zijn tegenstander toch niet meer in dan zettenherhaling.

Wilbert zat moeilijk met toren + loper tegen twee torens. Wel met  4 redelijk ver opgestoomde pionnen die door drie van de tegenstander werden tegengehouden. Ik dacht dat, als hij erin zou slagen een doorbraak te forceren met de pionnen, hij remise zou kunnen houden. Ik heb niet gezien wat er is gebeurd, maar mijn verbazing was groot toen hij bleek gewonnen te hebben.

Mijn partij had ik moeten verliezen.
De tegenstander speelde Siciliaans met op de tweede zet al a6.  Dat doe je alleen als je hier al veel ervaring mee hebt. Dat beaamde hij na de wedstrijd. Het blijft moeilijk een tegenstander te treffen die wat betreft openingskennis 1000 Elopunten voorstaat. Ook de volgende zetten speelde hij met duivels genoegen à tempo. Het is dan belangrijk met vaste en kordate hand je zetten te doen, aldus veinzend dat je evenzeer van de finesses op de hoogte bent. Het aanbieden van een consumptie helpt ook om de indruk te wekken dat je meester van de situatie bent. Toen ik de gelegenheid kreeg om de dames te ruilen deed ik dat meteen. Dat bleek een goede strategie te zijn, want daarna kreeg ik voor het stuk dat ik kwijt was het initiatief en stonden drie van zijn stukken en twee pionnen op een kluitje op b8. b7 en b6.  Zij koning was afgesneden omdat mijn twee torens een batterij vormden op de open d-lijn.  Ik dacht met een algehele ruil mijn stuk simpel terug te winnen en dan twee pionnen voor te blijven. Helaas, mijn tegenstander had dieper gekeken. Weliswaar pakte ik die twee pionnen, maar bleef ik dat stuk achter. Ik had een paard en hij paard en loper. Gelukkig zat die loper nog opgesloten op a8, maar met enkele zetten zou deze verwoestend ingrijpen. 

Mijn tegenstander deed echter eerst wat voor de hand en ook meestal sterk is: zijn koning laten marcheren naar het centrum.  Dat dwong mij om met mijn koning, paard en pionnen een egelstelling te bouwen zodat zijn koning of paard niet binnen konden dringen. En ook de latere loper kon nog wel even tegengehouden worden.  Uiteindelijk zou ik echter in tempodwang komen en daarom was mijn strategie  paard en alle pionnen op de koningsvleugel  af te ruilen en hem te laten zitten met een randpion op de damevleugel en de loper van een andere kleur dan het promotieveld. Remise. In het ergste geval moest hij mij binnen 50 zetten mat krijgen met loper en paard. Mij is verteld dat als je dat niet steeds volgens het boekje doet de 50 zetten al snel worden overschreden.

Toen gebeurde wat mij ook overkomt als je gewonnen staat: je tegenstander staat klem, je gaat nog maar eens een rondje lopen en bij de andere borden kijken, de  concentratie verslapt en je begint je te ergeren. Waarom geeft die vent niet op ?
Dit gebeurde nu bij mijn tegenstander. Hij deed een onachtzame zet en mijn paard galoppeerde er briesend van door en graasde nog twee extra pionnen weg.  Dat was tot daar aan toe maar toen hij zijn paard meende te moeten afruilen tegen twee pionnen en hij een tussenschaak over het hoofd zag, stonden we in stukken  gelijk maar ik met vijf pionnen tegen 2. Opgegeven door zwart.

In feite werd mijn oorspronkelijke strategie gerealiseerd, maar dat was door een gunstige lotsbeschikking.

Vandaar dat de uitslag weliswaar verheugend is, maar naar mijn smaak toch geflatteerd .

Luigi De Mas

2 reacties op “Verheugend maar geflatteerd

  1. Mooi stuk, Luigi ! Tja, we hebben op diverse borden onze clubnaam weer eens eer aangedaan. En ja, ik heb uiteindelijk nog moeten knokken voor een remise, maar ik heb daarvoor een materieel en positioneel gewonnen positie in rook doen opgaan. En ook Jan had ruime mogelijkheden op winst, maar moest uiteindelijk ook genoegen nemen met remise. Kortom, geflatteerd ? Ja, we hadden nipt kunnen verliezen, maar ook nog ruimer winnen. En terwijl ik pieker over mijn eigen vorm, baad ik me vooralsnog in de weelde van de overwinning !!

  2. Mooi stuk inderdaad, Luigi.
    Op de site van SMB staat een verslag van Peter van den Berg, de teamleider van SMB 2. Ook met partijfragmenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *