Snelle potjes OTB schot in de roos :)

Door David

Enige jaren geleden stuitte ik op de afkorting ‘OTB’ die ik niet kende en niet zomaar ontleed kreeg. Bijvoorbeeld in zinnen als ‘zo’n zet vind je met de computer direct, maar OTB is het niet zo eenvoudig.‘ Onmiddellijk Ter plekke Bedacht? Het is de Engelse uitdrukking ‘Over the board’ die schakers gebruiken als zij een zet in de partij zelf tijdens een wedstrijd bedenken en niet thuis achter de computer vinden. Eigenlijk nog niet zo’n slechte vertaling dus, die Nederlandse variant van mij.

Nick van den Heuvel, Dave Wildschut

Het is een begrip dat in het snelschaaktoernooi van afgelopen maandag 5 februari een extra dimensie kreeg. Ook letterlijk ‘Over the real chess board’. Sommige deelnemers noemden als motivatie om mee te doen, dat ze het leuk en spannend vonden om, na maanden of soms jaren online schaken en van die mooie online cursussen volgen, eens in het echt te proberen hoe ver ze inmiddels waren en zich al konden meten met ervaren clubspelers. Dan is zo’n open, laagdrempelig toernooitje op een regenachtige maandagavond een ideale gelegenheid. Schot in de roos dus voor ons als club om die kans te bieden. 

Met het noemen van de roos is het bruggetje makkelijk gelegd naar de uitslag van het snelschaaktoernooi nieuwe stijl, de trofee en de winnaar daarvan. Jan Douwes uit Tilburg won De Roos van Rosmalen, en kreeg deze na een echt spannend snelschaaktoernooi uit handen van Pieter Roos. ‘Makkie‘ had Johan nog geappt, toen Jan Douwes met een rating van boven 1800 zich op het laatste moment aanmeldde. ‘Hij is met snelschaken 2000+ maar inderdaad Johan…makkie! 😉‘ vulde Bart aan. Dat van die rating klopte (Fide Blitz rating 2058), dat van dat makkie niet. Alleen Leon kon hem zeven ronden lang bijbenen. Beiden gingen na zeven ronden aan kop met 6 uit 7, terwijl de rest van de sterke kopgroep met types als Leendert Pols (De Stukkenjagers), Nico van Brakel, Ton Snoeren, Davuod Maghaddam (HMC), Niels Feijen (WLC), Olaf Soons en Xiheng Zhang (HMC) gaandeweg hun achterstand op de koplopers zagen groeien. In de laatste ronde verloor Leon van de oom van Bart, Leendert Pols, en won Jan Douwes van Davuod Maghaddam, en daarmee het toernooi.

Xiheng Zhang, Bart van den Berg

Xiheng Zhang blijft prijzen in Rosmalen ophalen: net als bij het rapidtoernooi in november ging hij met de ratingprijs in de groep 1300 – 1600 naar huis, en dat nog wel met een enigszins grieperig hoofd: vrijdag en zaterdag had hij nog op bed gelegen. Maar hij wilde per se meedoen met dat leuke toernooi in Rosmalen. Gelijk heeft hij, gezellig was het. En ondanks het ontbreken van een printerkabeltje liep het allemaal op rolletjes, vooral door het monnikenwerk van Luigi om alle indelingen dan maar handmatig op te schrijven op overzichtelijke lijsten. Waarvoor veel dank!

De eindstand vind je op pagina 2024 Eindstand Snelschaken, en foto’s na de Lees verder link –> Foto-impressie snelschaaktoernooi De Roos van Rosmalen, 5 februari 2024

Niet elke deelnemer staat op de foto; niet alle foto’s waren scherp, en in een enkel geval op verzoek van de deelnemer. 

Overzichtsfoto Snelschaaktoernooi SV De Kentering

Pieter Roos, Ralf Duong

Roel Jongenelen, Mikhael Tamliani

Hans Kranenbarg, Ton Snoeren

Richard Jongeneel, Olaf Soons

Piet van Eijndhoven, Derk-Jan Morelis

Jan Arts, Paul Willemen

Beyza Gencer, Leendert Pols, Davuod Maghaddam kijkt toe

Beyza Gencer, Leendert Pols

Nico van Brakel, Johan Knuvers

Nico van Brakel, Niels Feijen

1 reactie op “Snelle potjes OTB schot in de roos :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *