Jan en Gary

8-4-2020: Jan Arts in uitgelaten stemming

8-4-2020: Wat had onze Jan Arts met Gary Kasparov? Grenzeloze bewondering, beste lezer. Niet alleen voor zijn meesterschap maar ook voor diens brutale, gedurfde, aanvallende speelstijl.
En tegen die schaakmoloch mocht Jan in Rotterdam aantreden. Het was 1987. In die dagen mocht je een grootmeester nog met de hand beroeren. Heerlijk voor Jan om zijn idool de hand te schudden. Kasparov, al twee jaar wereldkampioen, was een ware menseneter, die tijdens een simultaan wel pap lustte van alle schakers die het tegen hem durfden op te nemen.
Ja, Jan durfde wel. Nog maar net de schaakluiers ontgroeid had hij zelfs de moed om tegen meneer Kasparov met een gambiet te openen, volgens Ton Snoeren het Boedapester gambiet. Natuurlijk vrat zijn  legendarische tegenstander die pion meteen op. Daar had Jan op gerekend en daardoor creëerde hij meteen een actieve stelling voor zwart. 
Wat daarna volgde, was een partij waar je als schaker een hele nacht lang van kunt dromen.Alleen al het resultaat was verbluffend: remise tegen de destijds onaantastbare wereldkampioen. Je snapt wel dat Jan daarna een rondedansje maakte, dat hij genoot van zijn glaasje(s) bier en van een nacht vol naplezier. Kortom, hij was compleet tierelier.
Hieronder kun je mee genieten van de partij Kasparov-Arts. Volgende keer krijg je weer een topprestatie voorgeschoteld, maar dan van Ton Snoeren tegen grootmeester Jan Timman.

1 reactie op “Jan en Gary

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *