Ik schaak dus ik besta

Descartes: “Cogito ergo sum” (“Ik denk dus ik besta”)

Pieter Roos (rechts) en Marc Smits: “Ik schaak, dus ik denk, dus ik besta”

Maandag 24-6-2019: “Ik denk dus ik besta”. Dat denken de schakers van De Kentering ook, vermoed ik, want de denkafdrukken op het schaakbord liegen er niet om. Het zijn fraaie stempels van creatief werkende geesten.
“Het beste denkklimaat vind je in Nederland”, zei Descartes, toen hij in 1628 van Frankrijk naar Nederland verhuisde, waar hij ruim 20 jaar verbleef en zijn belangrijkste werken schreef.
Elke maandagavond maken de spelers van De Kentering deze woorden waar. Waar ze nog geen oplossing voor gevonden hebben, is de beste denkhouding. Descartes zegt er helaas niets over. Sommigen kiezen voor de vrije hoofdhouding, anderen voor de ondersteunde.
Typisch verschijnsel daarbij is, dat sommige schaaktweetallen min of meer dezelfde houding aannemen, die een kalmerende uitwerking heeft, zoals bij Johan Knuvers en Henk Swinkels, bij Hans Fagel en Roel Jongenelen en bij Pieter Roos en Marc Smits. Andere duo’s kiezen juist voor een tegengestelde houding, zoals Stan Heijmans en Peter Zijderveld en Ton Snoeren en Luigi de Mas. Zo’n contrast in houding roept een extra spanning en dynamiek op. (Zie de foto’s hieronder)
Deze veelkleurigheid in denkhouding zou Descartes misschien tot grote gedachten hebben gebracht.

Gedeelde ondersteunde hoofdhouding van Henk (links) en Johan: serene rust

Gedeelde vrije hoofdhouding van Roel (links) en Hans: harmonie

Totaal verschillende houding bij Stan (links) en Peter: strijd

Zeer verschillende houding bij Ton (links) en Luigi: worsteling

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *