Verrassende rapidschaakkampioen NBSB 2014

De finalepartij tussen Guus Bollen (links) en Jasper Broekmeulen

De finalepartij tussen Guus Bollen (links) en Jasper Broekmeulen

Guus Bollen met zijn kampioensbeker

Guus Bollen met zijn kampioensbeker

Verrassende rapidschaakkampioen

Jong van jaren, vriendelijk in optreden maar leep als een doorgewinterde schaakvechter greep Guus Bollen de kampioensbeker van het NBSB Rapidschaken, door met zwart in de finalepartij de titelfavoriet Jasper Broekmeulen in de verdediging te drukken en toen dat niet tot winst leidde, door middel van herhaling van zetten remise af te dwingen in de terechte veronderstelling, dat hij grote kans had om op weerstandspunten kampioen te kunnen worden.
Ook al was Jasper de enige schaker die niet in het stof van een verliespartij had hoeven te bijten, hij kwam voor een ongedeelde 1e plaats toch een half punt te kort, wat mede veroorzaakt werd door Stan Heijmans, een coryfee van de organiserende vereniging ‘De Kentering’, die met schitterend schaak van Jasper een remise afdwong.
Frans Konings, de enige speler die Jasper half en Guus Bollen helemaal op de knieën kreeg, incasseerde zelf klappen van Hugo Faber en Wilbert Kocken, waardoor hij uit de top tuimelde.
Hugo, die na de 4 ochtendpartijen behalve van een heerlijke lunch kon genieten van een terugblik op 4 volle winsten en samen met Joris Broekmeulen de rangschikking aanvoerde, werd tijdens de 5 middagpartijen ongewild de hoofdpersoon van een schaakdrama in 5 bedrijven: slechts 1½ punt viel hem ten deel. De ongelukkige reeks van 3 nederlagen werd ingeleid door een verliespartij tegen Wilbert Kocken, die hem door de mangel van een nieuwe schaakregel haalde: winstclaim na een onreglementaire zet. Deze tegenslag kwam Hugo niet meer te boven. Er waren meer schakers die hun hoofd verloren onder de valbijl van deze regel, sommigen zelfs meer dan één keer.
Al met al zorgde deze enerverende dag voor tientallen adembenemende schaakconfrontaties, allerlei wisselingen in de top van de ranglijst en vooral voor een zonnige lading schaakplezier. De organisatoren Jan Arts en Luc Seuter konden dan ook, samen met de man met de gouden computerhandjes Erik Punt en met het bedienende team van café-zaal ‘D’n Beer’, terecht nagenieten van een goed verzorgd sportfestijn.
Wat de ‘eigen’ schakers van ‘De Kentering’ betreft, valt er van hun bijzondere prestaties een boek vol te schrijven.
Stan Heijmans eindigde met 6 punten slechts één punt achter de kampioen op een gedeelde 6e plaats. Prachtig was zijn partij tegen Jasper Broekmeulen.
Arjan Gras mocht met zijn 4 punten (en W.P. 34.5) een enveloppe met inhoud van zijn voorzitter in ontvangst nemen. Hij was overigens de enige ‘Kenteringer’ die in de prijzen viel. Peter Zijderveld mocht ook niet ontevreden zijn met 4 punten.
Johan Knuvers baarde veel opzien, o.a. door een flitsende damezet op d4, waarmee hij niet alleen schaak gaf, maar de halve verdediging van Luc Seuter oprolde en ernstig ontwrichtte. Nee, Johan schaakte bepaald niet als een ezel.
Luc Seuter was schakend nogal eens ontevreden maar organiserend een gelukkig mens, een beetje gespleten dus maar tevreden.
Jan Arts begon rampzalig aan het kampioenschap maar herstelde zich redelijk. Als organiserende duizendpoot oogstte hij veel bewondering.
Het duo Hans Kranenberg/Paul Willemen, bekend vanwege hun optredens op tv en in het café, sprokkelden met veel ontspannen schaakplezier enkele punten bij elkaar, evenals Pieter Roos en Bert Wels. Eigenlijk allemaal schakers die een rustige partij prefereren, maar voor het goede doel en de gezelligheid wel een vluggertje willen doen.

De bovenste vijf van de eindrangschikking:

  1. Guus Bollen 7 punten (W.P. 53.0)
  2. Jasper Broekmeulen 7 punten (W.P. 51.5)
  3. Stefan Colijn 7 punten (W.P. 48.0)
  4. Wilbert Kocken 6½ punt (W.P. 50.0)
  5. Brent Burg 6½ punt (W.P. 49.0)
    Rapid 2014-11a
    Rapid 2014-15aRapid 2014-16aRapid 2014-12a

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *