Paarden

Bracht Pieter Roos (rechts) een paardoffer of een paardenoffer?

Stan Heijmans (links) kwam met een kermispaard op het bord.

Maandag 4 juni 2018: Minstens twee spelers stalen op de clubavond van ‘De Kentering’ de show met een opvallend schaakpaardgebruik: Pieter Roos met een ‘geofferd paard’ en Stan Heijmans met een ‘kermispaard’.
Was er in de partij van Pieter tegen Luc Seuter sprake van een paardoffer of van een paardenoffer? Vaak spreekt de lichaamstaal van de offeraar daar boekdelen bij. Bij een paardoffer zit hij fier en stralend zijn geheime aanvalsplan voor zijn tegenstander verborgen te houden. Bij een paardenoffer zit hij erbij als een geslagen hond. Dit laatste was bij Pieter het geval. Zijn paardenoffer zat vol drama. Niet alleen doordat het historisch verbonden is met het begrafenisritueel van een Germaanse koning vroeger, waarbij het bloed van diens paard, met bier vermengd, werd geschonken en gedronken, maar ook doordat Koning Voetbal een laaghartige rol gespeeld schijnt te hebben in deze tragedie. Hoe het ook zij, Pieter verloor op slag zijn koninklijke heerschappij en waardigheid op het slagveld toen zijn paard door Luc werd gevangen voor de rituele slachting, nu de ineen geschrompelde Pieter zijn eigen graf had gegraven.
Een heel ander soort paard kreeg van Stan Heijmans in zijn partij tegen Dick van Leeuwen de kans om te pronken en te lonken. Kenners spreken in zo’n geval van ‘het kermispaard’. Zo’n paard trekt immers door zijn imponerende pracht, zoals vroeger in de draaimolen op de kermis, alle aandacht naar zich toe. Stan had er drie zetten voor over, om zijn paard op d5 te krijgen, waar het onaantastbaar zijn kracht uitstraalde en de aandacht van Dick helemaal voor zich opeiste. Die stelde dan ook zijn hele verdediging in op dat dreigende paard. Daardoor kon Stan links, rechts op het bord met loper, dame en pionnen zijn troepen optimaal mobiliseren. Hij kon zich zelfs een dame-offer permitteren en dat allemaal doordat het kermispaard de verdediging van Dick totaal had gedesoriënteerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *