O, Fortuna!

7-10-2020: Wilbert van Eijk wint. Proficiat, Wilbert.

5-10-2020: Het blinde Lot slaat toe: David Bruggeman (rechts) wordt door Leon ter Beek verslagen.

7-10-2020: Zoals het Lot vorige week in de match tussen Stan Heijmans en David Bruggeman met een rechtse directe haberdoedas Stan knock out sloeg, zo werd David een weekje later genadeloos van zijn zetel gemept door Leon ter Beek. Zo meedogenloos en grillig is het Lot.
De dichter Willem Wilmink schreef in de Carmina Burana van Carl Orff al:
“’t Lot doet vrezen en genezen,
alles op zijn eigen wijs;
halve zachten maar ook machten
doet het smelten als het ijs”.
Nu zou ik Stan en David liever niet tot de halve zachten rekenen maar eerder tot de machtigen voor wie het Lot even goed onverbiddelijk is als voor wie dan ook. 
Er werden afgelopen maandag meer van onze kranige schakers verbrijzeld tussen de liefdeloze kaken van het Noodlot. Jan Arts en Hans Kranenbarg werden door Peter Zijderveld en Johan Knuvers de top-5 uit gekegeld. Paul Willemen was ondanks de macht die hij steeds uitstraalt met zijn befaamde Engelse opening, niet opgewassen tegen de in blakende vorm verkerende Wilbert van Eijk.
De Romeinen waren eertijds zozeer bevreesd voor de onoverwinnelijke, blinde kracht van het Lot, dat ze het in wanhoop vervingen door de lieflijke gestalte van de godin Fortuna, die weliswaar even wispelturig was maar met tempels, erediensten, goud en zilver gunstig gestemd kon worden.
Wilbert van Eijk loste en passant ook nog de breinbreker van Leon ter Beek op en ontnam als nieuwe schaakprobleemoplosser daarmee Ton Snoeren de gele kampioenstrui. Leon stond als eerste klaar om Wilbert met zijn knappe oplossing te feliciteren:

We hebben een winnaar! Hij heet: Wilbert van Eijk!
Proficiat!
Wilbert had goed gezien dat de koning op c3 moet staan.
De laatste zet is dan Kb3xc3 geweest. De witte koning stond op b3, en er stond een witte pion op c2 en een zwart pion op b4.
De laatste zetten moeten dus zijn geweest:
1. c2-c4 (verhindert het schaak van de loper op d5), waarna zwart middels 1… b4xc3+ en passant slaat. Tenslotte slaat wit met 2. Kb3xc3 de zwarte pion, waarna, met de koning op c3, de diagramstelling is ontstaan.
Hulde aan Wilbert!

Godin Fortuna

Voor wie zal zij genadig zijn:
Leon?
David?
Peter?
Stan?
Johan?
Jan?
Hans K?
Marc?
Andreas?
Hans v E?
Wilbert?
Luc?
Dick?
Tjeu?
Martien?
Paul?

Voor de afwezigen misschien?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *