Loeren loont bij schaken.

Het 1e team van schaakvereniging ‘De Kentering’ uit Rosmalen wist, dat het zaterdag 9 maart heel scherp moest opletten, wilde het een positief resultaat behalen tegen ‘EVS 1’ uit Valkenswaard, dat immers een teamrating van 50 punten hoger heeft. Er moest in café-zaal ‘D’n Beer’ dus met loerogen geschaakt worden.

Hans wint bc

Wat heeft Hans het loeren onder de knie


Na drie uur zwoegen leek de voorsprong van 3½-1½ voor EVS erop te wijzen, dat er niet genoeg geloerd was. Ton van der Straeten had tegen zijn ijzersterke tegenstander nog een fraaie remise binnen gesleept, maar Wilbert van Eijk, Martie van der Sanden en Arjan Gras moesten zich gewonnen geven. Rob Maas, die aan het 6e bord een mooie overwinning had behaald, voorspelde op grond van wat hij zag op de resterende borden een onvermijdelijke nederlaag voor ‘De Kentering’.

Maar Rob had buiten het echte loeren gerekend en dat was nu juist begonnen en zou nog een kleine twee uur duren. Hans van Eijk die moeiteloos een pion leek te laten promoveren, werd daarbij onverwachts gestuit en stapte toen over op het waarlijk scherpe kijken, wat hem een nieuwe strategie opleverde, die hij heel bedachtzaam en met succes uitvoerde. Ton Wouters was aan het eerste bord ook uiterst behoedzaam aan het manoeuvreren geslagen, wat hij uiteindelijk met alleen de koning tegen koning + pion volgens de regels der kunst met een remise afrondde. Stan Heijmans leek aan het 4e bord eveneens op weg naar naar een remise, maar hij bleef geloven in de kracht van het aanvallend kijken, zoals een slang zijn prooi biologeert, en toen zijn tegenstander een fout maakte, sloeg hij onverbiddelijk toe. Zo haalden Hans, Ton en Stan 2½ punt binnen, waardoor de wedstrijd in een 4-4 gelijkspel eindigde.

Het tweede team van ‘De Kentering’ moest het opnemen tegen koploper ‘De Drie Torens 2’ uit Tilburg, die maar liefst een teamrating van 300 punten meer bezit. Daar viel heus niet tegen op te loeren.
Alleen Hans Kranenbarg, Jan Arts en Tjeu Segers konden zich met een remise nog enigszins staande houden. Eindstand: 6½-1½ voor ‘De Drie Torens’. (www.dekentering.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *