Koesteren

10-5-2020: Wie zijn schat lief heeft, neemt hem dicht bij zich. Zo lijkt het hier ook te gaan bij de kleermaker. 

10-5-2020: De foto boven dit stukje komt uit India, de bakermat van het schaakspel. Zo te zien vormt het spel een vertrouwd onderdeel van het dagelijks bedrijf. Of de twee schakende mannen tot de clientèle van de kleermaker behoren of tot zijn personeel, is onbekend.
Opvallend is de lieflijkheid, die dit vriendelijke tafereeltje uitstraalt. De heren lijken tijdens hun partijtje rustig met elkaar te converseren. Een totaal andere sfeer dus dan die in de partij tussen Tom Fürstenberg en Thomas Mayr in Brussel, waarover enkele weken geleden op deze plek is geschreven. De twee Indiërs schijnen niet alleen elkaar een warm hart toe te dragen maar ook het schaakspel. Ze koesteren het spelletje. Het wordt door hen besnuffeld en geknuffeld.
Gelukkig kunnen wij, schakers van De Kentering, ons goed herkennen in deze speeltrant. Elkaar blij maken met een mooi partijtje schaak. Als je op die manier het spel kunt beleven, dan krijg je als speler de koestering dubbel en dwars terug van je schaakstukken. De koning bijvoorbeeld maakt je krachtig en moedig, de koningin voedt je zelfvertrouwen, zodat je ridderlijk haar eer op het schaakbord verdedigt.
Koesteren van en door het schaakspel: één van de mooie dingen in het leven.

1 reactie op “Koesteren

 1. Hoi Tjeu,
  Ben nu aan het surfen op internet en daarbij doe ik ook altijd schaaksites aan.
  Wat een prachtige artikelen.
  Zo mooi geschreven.
  Alleen al voor jouw artikelen zou je gaan schaken.
  Groet, het ga je goed,
  Jan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *