Kameleon

Maandag 6 mei 2019: De lentekampioen van onze tweede divisie, Dick van Leeuwen, begon met verlies tegen een ontketende Stan Heijmans.

Maandag 6 mei 2019: Andreas de Rooij, de dolgelukkige lentekampioen van onze derde divisie, ging gewoon door met winnen, ditmaal van Roel Jongenelen.

Maandag 6 mei 2019: Op de eerste avond van de laatste competitieronde stortte het bestuur weer een vrolijk regenbuitje munten uit over de hooggeleerde hoofden van de drie lentekampioenen, Stan Heijmans, Dick van Leeuwen en Andreas de Rooij. Dat inspireerde Stan en Andreas tot nieuwe overwinningen. En Dick dan? Ja, die diende als kop van Jut voor Stan.
Stan sloop met zijn triomf weer wat dichter bij plek no. 1 want kopstukken als David Bruggeman, Ton Snoeren, Hans van Eijk, Johan Knuvers en Luigi de Mas speelden allemaal gelijk.
Ik deed sinds lange tijd ook weer eens mee. Tegen Henk Swinkels in een plezierige, spannende partij die ik verloor. Last had ik eigenlijk alleen maar van de schaakaap in mij, die af en toe klaagde en jammerde over een zet en na de partij ook nog eens aan mijn hoofd ging zeuren over allerlei ditjes en datjes, zoals waarom ik de toren van Henk niet met mijn paardje had aangevallen. Ik ben die aap beu en snak naar een ander schaakdier, zoals de kameleon.
Dat is een kalme, slome duikelaar maar o zo gewiekst. Zijn zeer draaibare ogen zorgen voor een zicht van 360 graden over het schaakbord. Met zijn razendsnelle tong grijpt hij zonder aarzeling zijn prooi bliksemsnel trefzeker van het veld. Wat ik vooral waardeer in de kameleon is zijn aanpassingsvermogen aan een nieuwe situatie. Hij verandert compleet van uiterlijk als de partij is afgelopen. Zijn felle, agressieve wedstrijdkleur aan het schaakbord maakt dan plaats voor een onopvallende, rustgevende tint aan de bar en geen gezeur over verkeerde of vergeten zetten.
Daarom ga ik op de volgende jaarvergadering waarschijnlijk voorstellen, om de naam van ‘De Kentering’ te veranderen in ‘De Kameleon’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *