Een genotvolle smaakmaker: HMC – De Kentering

Wedstrijd tussen De Kentering en HMC smaakt naar meer.
Afgelopen zaterdag vond het vriendschappelijke treffen plaats tussen De Kentering en HMC. De wedstrijd was naar een idee van HMC-er Eric Merx en werd door Mari van Ooijen de strijd om het Boschros gedoopt, verwijzend naar de te winnen trofee en de plaatsen waarvandaan beide clubs afkomstig zijn.

Beide teams hadden een keur van NBSB-competitiespelers afgevaardigd die ter afsluiting van het seizoen op de laatste speeldag van de KNSB-competitie streden om de lokale eer. Het werd een spannende wedstrijd. De Kentering had een sterke verrassingen ingebracht: introduce Caspar Hermeling. Pieter Roos en Henk Mollema speelden om praktische redenen mee aan de kant van De Kentering, omdat zij zowel van HMC als De Kentering lid zijn.
De bedenker van dit evenement, Eric Merx, kon door professionele verplichtingen elders slechts het begin van de strijd bijwonen.

Op bord 1 moest Kees van Oirschot het opnemen tegen Caspar Hermeling, een introducee van Ton Wouters die geen KNSB rating meer heeft, maar volgens de FIDE 1993 punten waard is. De strijd ging lang gelijk op. Kees wist het loperpaar te behouden, maar kon daarmee toch niet het verschil maken: 0-1.

Op bord 2 speelden Cees Nuijten en Ton Wouters tegen elkaar, beiden gedegen spelers. Het werd een sterke positionele partij die terecht in remise eindigde.

Mari van Ooijen en Erik Punt speelden tegen elkaar op bord 3. Erik was onder de indruk van Mari’s aanvallende spel, maar liet zich toch niet van de wijs brengen. Mari wist het stuk dat hij achterstond (was het een offer???) niet te compenseren en ging ten onder.

Vuurwerk was er op bord 4. Bart van der Krogt en Henk Mollema startten de partij alsof het een partijtje snelschaak was, een gebruikelijke gang van zaken tussen deze twee HMC-avondteamgenoten. Beide spelers probeerden elkaar qua snelheid en brille af te troeven, hetgeen aanvankelijk (na een kwartier of zo) in het voordeel van Bart leek uit te pakken. Bart wist zijn twee pionnen voorsprong echter niet te verzilveren. Henk rukte met zijn stukken en koning steeds dichter op naar Bart’s koning terwijl Bart alleen maar kon verdedigen. Een mataanval van Henk besliste na krap een uur spelen de partij.

Op bord 5 en 7 was er een klassieke botsing van speelstijlen: De aanvallend ingestelde spelers Jan Arts (bord 5) en Marc Smits (bord 7) speelden tegen de positionele spelers Koos Hendriks en Pieter Roos. Koos en Jan gingen lange tijd gelijk op. Koos Hendriks’ positionele aanpak was in een dergelijke partij van lange adem het beste. De partij werd als laatste in de wedstrijd beslist in het voordeel van Koos.

Op bord 7 had het agressieve spel van Marc effect. Op zet 30 offerde hij een kwaliteit en kreeg zo mooi toegang tot de witte koning. Pieter zou nog wel hebben kunnen verweren, maar ging door tijdsdruk tenonder.

Op bord 6 speelde HMC jeugdspeler Chiel Koster tegen De Kenteringer Arjan Gras. Zou Arjan bestand zijn tegen het spel van Chiel die op het NK Jeugdschaak ook al van zich had doen spreken? Chiel leek op een overwinning af te stevenen, maar vergiste zich in Arjan’s gedegen verdediging. Het werd remise.

Hans Kranenbarg en Fred Slikboer speelden op bord 8. Het ging lange tijd gelijk op tot Hans een onauwkeurigheid beging. Hans’ stelling stortte daarna in.

Op bord 9 ten slotte speelde Peter Zijderveld tegen de elfjarige Jesse Allaart. Zou Jesse opgewassen zijn tegen Peter? Het werd een spannende partij. Er verdwenen veel stukken van het bord. De ervaring van Peter won het in een eindspel waarin beide spelers nog 7 pionnen en 1 toren hadden. Einduitslag HMC – De Kentering: 4-5.

Uitslagen:

HMC De Kentering

4-5

1

Kees van Oirschot Caspar Hermeling

0-1

2

Cees Nuijten Ton Wouters

0,5-0,5

3

Mari van Ooijen Erik Punt

0-1

4

Bart vd Krogt Henk Mollema

0-1

5

Koos Hendriks Jan Arts

1-0

6

Chiel Koster Arjan Gras

0,5-0,5

7

Marc Smits Pieter Roos

1-0

8

Fred Slikboer Hans Kranenbarg

1-0

9

Jesse Allaart Peter Zijderveld

0-1

Deze wedstrijd smaakt naar meer! Daarom willen we dit volgend seizoen continueren zodat HMC de kans heeft het Boschros terug te winnen.

Overigens wordt de prijs maandagavond op de vaste clubavond van de Kentering uitgereikt.

Henk Mollema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *