Dubbelschaak 2 – De Kentering 1

(Van onze correspondent David Bruggeman) Zaterdag 8 oktober: Ondanks goed spel verloor De Kentering met de kleinst mogelijke cijfers van Dubbelschaak in Boxtel.

(Van onze correspondent David Bruggeman) Zaterdag 8 oktober: Ondanks goed spel verloor De Kentering met de kleinst mogelijke cijfers van Dubbelschaak in Boxtel.

Dubbelschaak 2 – De Kentering 1 vond afgelopen zaterdag plaats in de sfeervolle locatie van onze gastheren in Boxtel. Grand-café Rembrandt stond deze dag niet alleen in het teken van de beroemde schilderijen van de naamgever, maar ook van kleurrijke partijen. In alle partijen werd op het scherpst van de snede gestreden om winst of verlies, en in geen enkel opzicht toonden we ons de mindere van de hoger ingeschatte tegenstander.

In dat opzicht was de wedstrijd winst voor het zelfvertrouwen: in klasse 1B zijn ze nog niet van ons af. Helaas ging de winst in de wedstrijd uiteindelijk naar Dubbelschaak 2.

Lang leek ons team af te stevenen op een sensatie. Halverwege de middag stond het 3-1 in ons voordeel. Ondergetekende mocht het eerste punt noteren, nadat tegenstander Hans Heijstek een koningsaanval onderschatte en een dameoffer op f3 niet zag aankomen. Het duurde nog een zet voordat het tot hem doordrong dat mat alleen was af te wenden door fors materiaal verlies, en hij gaf op.

Arjan had eveneens de gedachten al bij winst na een tijdelijk dameoffer maar tegenstander Jaap van Meerkerk werkte niet mee: met een tussenzet bleek het niet correct en er restte niets anders dan het feliciteren van de tegenstander. Geen wilde acties van Ton, maar een mooi positioneel uitgespeelde partij, en niet veel later bracht hij zijn winstpunt tegen Tom van Stiphout overtuigend op het droge: 2-1 en iedereen zag ruim van tevoren aankomen dat Hans zich inmiddels zoveel voordeel en kansen had gecreëerd tegen Gerard Kastelein dat de overwinning op vele wijzen te behalen was.

Daarna bleek de voorspoed opgebruikt. Raymond had lang een klein voordeel in een dichtgeschoven stelling , waarin hij de actievere stukken had, maar hooguit geringe winstkansen. Zijn tegenstander Michel van der Elzen kwam bijna een half uur te laat, blitste 10 zetten op het bord, maar zag Raymond weloverwogen reageren en kwam eerder minder dan beter te staan. Ondanks het ratingverschil van meer dan 200 punten gaf hij achteraf aan remise geaccepteerd te hebben. Spijtig genoeg was het volgens de teamleider van De Kentering daarvoor nog te vroeg. Wilbert stond inmiddels een stuk achter. Stan leek een remise binnen handbereik te hebben, maar met de voorsprong van 3-1 leek er toch meer in te zitten dan een 4-4. De hoop was dat Raymond zou kunnen winnen en het laatste halfje van Stan zou komen.

Het liep anders. Wilbert verloor inderdaad zijn partij tegen veteraan Ebe Reitsma, maar helaas ging ook Stan de fout in tegen Niels Heijstek. Kwaliteitsverlies ging niet gepaard met voldoende compensatie in de aanval, de stelling werd spoedig onhoudbaar. Raymond intussen ging op zoek naar de winst, maar verzwakte daarmee zijn stelling. Na het verliezen van een pion en het zien stranden van een laatste alles of niets aanval, zag Raymond met nog twee minuten op de klok geen begaanbare paden meer om een remise alsnog veilig te stellen.

Toch met 4,5 – 3,5 verloren. Maar ook: trots op de mooie partijen en geweldige strijd op alle borden. Het heeft ons gesterkt in het vertrouwen dat behoud in de eerste klasse mogelijk moet zijn.

David Bruggeman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *