Eindhoven 3-De Kentering 1: 4,5-3,5

zaterdag 9 oktober 2021, KNSB zaterdagcompetitie Klasse 5G, 1e ronde

Een zonnige herfstdag, maar geen enkele reden om spijt te hebben van een middag binnen zitten schaken in buurtcentrum De Lievendaal tegen Eindhoven 3. Fijn om eindelijk na zo lange tijd weer eens als team de strijd aan te binden met een geduchte tegenstander.

Uiteindelijk niet met het gehoopte succes, maar wel veel mooie partijen en zoals het hoort, strijdend ten onder. Het werd 4,5 – 3,5 voor Eindhoven 3.

Eindhoven 3

Rating

De Kentering 1

Rating

Uitslag
Toorman, J. (Jan) 1892 Beek ter, L.J. (Leon) 1830 0 – 1
Rey van, L. (Loek) 1790 Bruggeman, D.A.G. (David) 1822 0 – 1
Rensen, J.H.G.M. (Jos) 1803 Eijk van, H. (Hans) 1639 ½ – ½
Ponomarev, I.A. (Ivan) 1728 Knuvers, J. (Johan) 1650 1 – 0
Kuijk van, D.G.C.M. (Dennis) 1764 Mas de, L. (Luigi) 1598 1 – 0
Gawade, S.S. (Suyash) 0 Arts, J.T.M. (Jan) 1569 0 – 1
Wildemans, R. (Roeland) 1584 Eijk van, W.J.W. (Wilbert) 1559 1 – 0
Jeurissen, K.G.M. (Karel) 1482 Paauw van der, T. (Ton) 0 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1720 Gemiddelde Rating: 1667 4½-3½

Jan, Leon en David wonnen hun partij en Hans van Eijk hield na een Nimzo-indisch opening ondanks het ratingverschil van meer dan 150 punten, vakkundig remise tegen Jos Rensen.

Leon liet zich niet van de wijs brengen door Jan Toorman en won tegen het lastig te bespelen Boedapester gambiet met gezonde zetten en door steeds weer voldoende nieuwe problemen op te werpen in de stelling voor zijn tegenstander waardoor die niet toekwam aan zijn eigen aanval. Ondertussen was het eerste punt allang gescoord door Jan. Van zijn partij tegen de jonge Suyash Gawade heb ik niet veel gezien, maar dat liep wel vlotjes geloof ik. De eerste verliespartij was trouwens minstens zo snel binnen:  Ton van der Paauw zag rond zet 12 een penning over het hoofd… het kostte hem zijn dame en de partij. Veel langer hield Johan het lang vol tegen ook al zo’n jong talent, Ivan Ponomarev. Die zag er geen been in de kwaliteit die hij voor stond tegen Johan terug te offeren om hem daarna slim in tempodwang te plaatsen. Wilbert had intussen een fascinerende ongebalanceerde stelling op het bord met drie pionnen (of zo, als ik goed geteld heb) achter, maar hij mocht lange tijd hopen op een doorslaande aanval tegen de teamleider van Eindhoven 3, Roeland Wildemans. Maar die verbonden pionnen bleken te sterk en de aanval van Wilbert verpieterde steeds verder, zoals dat zo vaak gaat. Luigi was met zijn verliespartij niet tevreden en nam zich na afloop plechtig voor nu eens echt werk te maken van het bestuderen van de Pirc opstelling die Dennis van Kuijk hem voorschotelde. “Ergens rond zet 10 g3 en Lg2 spelen kan toch niet slecht zijn….”, mopperde hij achteraf. Het werkte echter niet, hij kwam niet lekker in de partij en verloor. Zelf moest ik tegen Loek van Rey lang manoeuvreren om een betere , maar erg open stelling met paard en loper pion tegen een toren naar winst te schuiven. 

Die materiële voorsprong was ontstaan in onderstaande stelling. Loek wilde voorkomen dat het paard met een vork op e4 de dame en loper zou aanvallen, en samen met de loper een pion zou winnen, en koos zelf voor de aanval met Dg5. Er waren meerdere zetten goed in deze stelling. Ik overwoog bijvoorbeeld ook Td7 en daarna de a2 pion ophalen (of Pe4 na bijvoorbeeld Tc2). Maar toen die ene mooie zet na wat doorrekenen bleek te kloppen, … fijn om te spelen zo’n zet 🙂

Loek van Rey – David Bruggeman 09-10-2021, stelling na 29. Dg5

Er volgde

Wit kan het zwart iets moeilijker maken met 31. Pb5, in plaats van De3, maar het is geen echte verbetering: ook dat levert een gewonnen stelling op na .., Pe2+, 32. Kh1, Dd3 met de dreiging van Lxf3 en winnende aanval.

Daarna, na De3, komt de combinatie waarop het eerdere kwaliteitsoffer gebaseerd was.

stelling na 31. .., Lxd4

stelling na 36. .., Pc6

Loper en paard werken goed samen en zijn onaantastbaar. De rest vroeg zoals gezegd enig manoeuvreer werk, maar was niet moeilijk meer.

Geen slechte start toch al met al voor ons team ondanks het kleine verlies: op papier was de tegenstander sterker in rating, maar in praktijk hebben ze voor elk punt hard moeten strijden. Het belooft een mooi seizoen te worden!

Met schaakgroet,

David Bruggeman

Link naar de uitslag op de KNSB-website