De Vereniging

Clubavond
Interne competite
Externe competitie

Een gewone clubavond: een gezellig partijtje spelen tegen een clubgenoot

Schaken op de clubavond
Welkom op de site van de schaakvereniging ‘De Kentering’.
Onze club bestaat al vanaf oktober 1971, is heel gezellig en telt ongeveer 30 leden.
We zouden als kleine vereniging niet gemakkelijk een website kunnen inrichten wegens gebrek aan kennis en financiële middelen. Gelukkig heeft het bedrijf  WyrmTale Games uit Berlicum dit voor ons mogelijk gemaakt, waarvoor onze hartelijke dank.
Vermelding verdient ook de steun die wij ontvangen van Drukkerij de Zolder (tel. 073-5218288) en van Kaartenhuis Internet Services.

Een speciale clubavond: simultaanschaak spelen tegen 2 schaaktoppers

Kennismaking
Er kan vrijblijvend enkele keren worden meegespeeld om de sfeer van de vereniging te proeven. Neem hiervoor contact op met de wedstrijdleider David Bruggeman, e-mail: dagbruggeman@gmail.com, tel.: 06-51968370).
Als het je bevalt, kun je je ter plekke als lid opgeven of later telefonisch bij de secretaris (Luc Seuter, tel. 073-6448599).

Clubavond

Op het terras van clublokaal ‘D’n Beer’ wordt soms in de zomer ook geschaakt en is het achteraf prettig bijkomen van de schaakinspanningen.

Op maandag vanaf 20.15 uur,
in Café Zaal D’n Beer,
5241 EB Dorpsstraat 77, Rosmalen,

Interne competitie

Interne competitie: een gezellige maar wel serieuze strijd

De interne competitie wordt ingedeeld met het Keizersysteem. Alle deelnemende leden spelen in één poule en worden elke ronde ingedeeld tegen een speler van vergelijkbare gelijke sterkte. Omdat spelers per seizoen niet vaker dan 4x tegen dezelfde tegenstander ingedeeld worden speelt elke speler toch ook af en toe tegen clubleden die een stuk lager of hoger op de ranglijst staan.

Periodetitels per ratinggroep

Het seizoen is ingedeeld in vier perioden van 9 ronden. Per ronde wordt, op basis van de behaalde punten in het keizersysteem per ratinggroep bepaald welke speler in de betreffende periode in de eigen ratinggroep op de eerste plaats is geëindigd. Spelers van uiteenlopende sterkte behalen zodoende tussentijds periodetitels.

De ratinggroepen: onder 1500, tussen 1500 – 1600, 1600 en hoger.

Rapid en Snelschaken

De interne competitie wordt in het seizoen vier keer onderbroken voor een aparte competitie rapid- en snelschaak: vier avonden met partijen van 5, 10, 15 en 20 minuten.

Uitslagen en standen

Op de uitslagenpagina worden de uitslagen van elke week (ronde) gepubliceerd en op de pagina ‘Stand interne competitie’ staat de actuele ranglijst. De uitslagen en standen van het rapid- en snelschaken worden op twee aparte pagina’s bijgehouden.

Kampioenschappen

Aan het eind van elk seizoen worden er drie kampioenschappen gevierd:

1. Het clubkampioenschap,
2. Het snelschaakkampioenschap (partijen van 5 en 10 minuten),
3. Het rapidschaakkampioenschap (partijen van 15 en 20 minuten).

De speler die aan het eind van het jaar de meeste punten heeft behaald, is de clubkampioen van het jaar. Deze clubkampioen mag een prachtige wisselbeker in ontvangst nemen, “de Fagel”, genoemd naar ex-voorzitter Hans Fagel, die 23 jaar lang met veel liefde ‘De Kentering’ heeft geleid.

Afmelden voor een ronde

Het is niet verplicht om op elke clubavond aan de interne competitie mee te doen, alleen moet je je dan wel afmelden. Er zijn twee manieren om je af te melden:

1. Tijdens één van de voorafgaande clubavonden schriftelijk op het wedstrijdformulier,
2. Per e-mail, sms of WhatsApp, maandagavond uiterlijk 19.00 uur, bij wedstrijdleider David Bruggeman, dagbruggeman@gmail.com of telefoonnummer 06 51968370.

Wedstrijdleider interne competitie David Bruggeman

Externe competitie
Met twee teams nemen we als club deel aan de competitie van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Het eerste team speelt in het seizoen 2018-2019 in de vijfde klasse en het tweede team in de zesde klasse van de zaterdagcompetitie. Ook doen er twee teams mee aan de avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond (NBSB). Daarin speelt het eerste team in de eerste klasse en het tweede team in de tweede klasse. Tenslotte doet er ook nog een team mee aan de NBSB bekercompetitie. In de agenda kun je het speelschema zien.

Gezamenlijk op pad voor de externe competitie .......

Gezamenlijk op pad voor de externe competitie …….

.... moet de tegenstander enig ontzag bijgebracht worden.

…. moet de tegenstander enig ontzag bijgebracht worden.

Wilt u lid worden?
U kunt zich als lid opgeven bij secretaris Luc Seuter (telefonisch: 073 6448599, per e-mail: lseuter@yahoo.com) of op onze speelavond, iedere maandag in de zaal van café ‘D’n Beer’. De contributie bedraagt € 85,– per jaar (seizoen 2016-2017). De contributie dient in de maand september  te worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL24 RABO 01445 60 275. Als u lid wordt in de loop van het schaakseizoen, dan wordt de contributie geheven naar rato van het aantal nog resterende maanden in het seizoen (€ 8,50 per maand).

Wat bieden wij?
Vanaf september tot en met juni wordt er iedere maandag vanaf 20.15 uur een wedstrijd tegen een medelid gespeeld, de zgn. ‘interne competitie’. Er zijn per seizoen zo’n 40 speelavonden in onze rustige, maar gezellige en sfeervolle speelzaal. Schaakmateriaal, bestaande uit borden, schaakstukken en digitale schaakklokken, is uiteraard aanwezig. Tegen een geringe vergoeding zijn notatieboekjes verkrijgbaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om mee te doen aan externe competities, zoals de zaterdagcompetitie, de avondcompetitie en de bekercompetitie, waarbij in teamverband geschaakt wordt tegen andere schaakverenigingen uit Brabant.

Hoe beëindigt u het lidmaatschap?
Heel simpel; een mededeling aan onze secretaris, in de vorm van een telefoontje, een briefje of anderszins volstaat.